Corona Covid-19

Nu het stof wat begint te dalen en wij de winkel weer een beetje op orde krijgen is er ook even wat tijd om te reflecteren, om na te denken over vervolgstappen. De hectiek en de angst die we de laatste weken voorbij hebben zien komen was eigenlijk surreëel. Voor ons was het alle zijlen bij zetten, vriendelijk blijven en zo goed mogelijk de mensen voort helpen. Ik ben de eerste die toegeeft dat het hier en daar soms niet helemaal gelukt is. 
De run, niet alleen op wc papier maar op allerhande zaken als onder andere paracetamol, thermometers en vitamines heeft tot een ontsporing in de voorraad geleidt. Ook toeleveranciers konden het allemaal niet voorwerken. Met vereende krachten heeft iedereen zijn uiterste best gedaan de boel weer op orde te krijgen. 

Nu de handgels en desinfectiesprays niet aan te slepen zijn en overal vandaan worden gesleept, ik zie verschillende aanbieders met de meest vage producten voorbij komen, hebben wij besloten het bij Nederlandse makelij te houden. Wij weten dan welke ingrediënten worden gebruikt en hoe de samenstelling verder is. Dat is voor ons vertrouwt en zo weten wij ook wat wij onze klanten meegeven. 

Paracetamol of Aspirine

'Mag ik een doossie aspirines?' Met die vraag komen veel klanten de winkel in. Mijn wedervraag is altijd: 'Bedoelt u paracetamol of echt aspirine?' Ik word dan altijd meewarig aangekeken.
'Paracetamol' is vaak het antwoord en je ziet ze denken 'Dat je dat niet snapt'. Ik kan het dan niet laten en leg het verschil tussen paracetamol en aspirines uit. En dan schrikken de meeste mensen. Men verwacht niet dat de medicijnen die verkocht worden in een drogisterij, laat staan supermarkt of pompstation, ook restricties, bijwerkingen en wisselwerkingen hebben. Vaak worden op recept geneesmiddelen gebruikt tegen hoge bloeddruk of worden op recept plasmiddelen en anti­depressieva verstrekt. Dit zijn allemaal middelen waarbij het gebruik van aspirine sterk wordt afgeraden. Wij, de medewerkers van een drogisterij, weten dat. En daarom vragen wij ook door als men geneesmiddelen wil aanschaffen. Als mensen niet op de hoogte zijn van deze wisselwerking dan kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. Naast paracetamol en aspirines zijn er ook de zgn NSAID's, (Non­Steroidal Anti­inflammatory Drugs) als ibuprofen, diclofenac en naproxen. Ook hiervoor geldt dat je deze niet zomaar kunt gebruiken als je denkt dat je aan paracetamol als pijnstilling niet voldoende hebt. Één van de gevaren van deze pijnstillers zijn maagbloedingen, daarom wordt vaak tevens een maagbeschermer geadviseerd. Ook kunnen deze pijnstillers hartfalen verergeren of de nierfunctie kan plots achteruitgaan.

Het is natuurlijk de eigen verantwoordelijkheid van de klant/patiënt, maar ik ben ervan overtuigd dat de klant alleen een goed overwogen besluit kan nemen als hij/zij goed geïnformeerd is over de werking, bijwerking en wisselwerking van pijnstillers. Daarom vragen wij, in onze drogisterij, altijd of er receptgeneesmiddelen worden gebruikt of er al pijnstillers worden gebruikt en waarvoor men de pijnstillers wil gebruiken. Het kan soms betuttelend overkomen maar wij hebben het goede met de klant voor. Een juist advies, op maat gericht op de klant.
Het allermooiste zou zijn als we de oorzaak van de pijnklachten weg kunnen nemen in plaats van symptoombestrijding. Het gebruik van paracetamol is relatief veilig. Net als bij alles wat je gebruikt is teveel en te vaak niet goed. Wij staan u graag bij, om u advies te geven over het gebruik van pijnstillers. Hoe u deze het beste kunt gebruiken, welke voor u het meest veilig en werkzaam zijn.

Mannen van een zekere leeftijd 

Ja echt, we gaan het erover hebben. Er is al genoeg gezegd en geschreven over vrouwen en de overgang. Waar je veel minder over hoort, is dat ook het mannenlijf aan verandering onderhevig is. Dat hier een enorm taboe op rust, is trouwens jullie eigen schuld. Met je compensatiegedrag: een foute auto, een foute nieuwe look, een motor op zekere leeftijd. Om de aandacht maar af te leiden van de aftakeling. Want ja, als je er niet over praat bestaat het niet, toch?

Dus ja, we gaan het er echt over hebben. Hypothetisch natuurlijk ;)

Stel, je bent een leuke vent van laten we zeggen 45 plus. Je merkt op een dag dat je vaker naar het urinoir gaat dan voorheen. Dat je 's nachts wakker wordt omdat je een plasje moet plegen en dat het niet echt meer zo vlotjes gaat als eerder. Inderdaad, je libido loopt wat terug en je hebt er wat minder 'zin in'. Want ja, de potentie neemt wat af en falen doen we niet! Je schrijft het toe aan drukte, gedoe of gewoon stress. Terwijl de oorzaak waarschijnlijk hetzelfde is als bij vele andere mannen van een zekere leeftijd. Daar praat je niet over natuurlijk, je gaat niet even een boom opzetten met je vrienden om het over je ongemakken en teruglopende libido te hebben. 

Deed je dat wel, dan zou je weten dat je niet de enige bent.

En weet je wat het mooie is? Als je het gesprek wel aangaat dan kunnen we je verder helpen. En ja, we vragen je het hemd van het lijf. Maar alles met het doel om je te helpen. 

Want mannen van een zekere leeftijd, het heeft zijn charme! En compensatiegedrag dient geen doel ;)

 

Op je gezondheid! 

Neusspray ja of nee

"Mag ik een flesje neusspray?" Dagelijks wordt deze vraag bij ons in de winkel gesteld. We zijn dan zoals altijd behulpzaam, informeren wat de klant precies zoekt.

Meestal is dat het huismerk. Als we op de gevaren wijzen van de werkzame stof, xylometazoline, worden we vaak met open mond aangestaard. "En dat mag zomaar verkocht worden?" Nee, niet zomaar, alleen bij apothekers en drogisten. Want gebruik van deze neusspray, evenals otrivin, kan een gevaar voor je gezondheid zijn. Bijwerkingen zijn niet mals en verslaving ligt echt binnen vijf dagen op de loer. En als je verslavingsgevoelig bent, nog sneller.

We hebben ze wel hoor, klanten die iedere week een flesje komen halen. Ik heb gesprekken met ze gevoerd, gewezen op de gevaren. De keus van gebruik ligt bij de klant. Soms voel ik me een dealer die dope verschaft. ;) Inmiddels weten we welke klanten de behoefte hebben aan xylometazoline, we gaan het gesprek niet meer aan. Zij weten dat we klaar staan om te helpen als ze er van afwillen.
Soms informeer ik of ze last hebben van de bijwerkingen, want dan vind ik dat ik wel verantwoordelijk ben, dat moet ik hulp bieden.

Als ik in gesprek ben met een klant over neusspray en ik leg uit welke gevaren eraan kleven dan gaat men vaak toch overstag en neemt een ander, veiliger product mee. De werking is net zo goed en de bijwerkingen zijn nihil. Ik zeg bewust nihil, want iedere stof, synthetisch of natuurlijk, kan een reactie geven.
Wij werken het liefst met natuurlijke producten. Die zijn breed inzetbaar en in verhouding kleven er minder gevaren aan.

Niet dat je klakkeloos natuurlijke producten kunt gebruiken. De kreet 'baat het niet dan schaadt het niet' gaat niet op. Er zijn ook met natuurlijke producten zeker ook wisselwerkingen als er reguliere geneesmiddelen worden gebruikt. Al of niet op recept. Daarom is het heel belangrijk het gesprek met de klant aan te gaan.

Waar de apotheek de database tot zijn beschikking heeft om te zien wat de klant/patiënt gebruikt, moeten wij het hebben van de informatie die de klant ons geeft. Daarom ligt bij ons de nadruk altijd op luisteren naar de klant en doorvragen. Het kan betuttelend overkomen maar we doen het met de beste bedoelingen. Namelijk uw gezondheid!

We stellen geen vragen om onze nieuwsgierigheid te bevredigen. :) Onze intentie is om u van het juiste advies te voorzien.

 

Op uw gezondheid!